Imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei
  Aktualności
  W Lublinie
  W Drohobyczu
  Wszędzie
  Polecamy
  Archiwum
  Warte uwagi
  Kategorie
   Stowarzyszenie
   Partnerzy
   Projekty
  Bruno4ever

  Tagi

galeria górecka nieznanaukraina nasi artyści zwierciadło filmy bruno drohobycz golberg lublin cytaty o schulzu o schulzu krcha noce leszek mądzik bułgarii eon horusa szpilki festiwal 2012 jarecka
  Ramka

 Zrealizowano
z pomocą finansową 
miasta Lublin

Bruno4ever 

BRUNOSCHULZFESTIVAL.ORG

* Zrealizowano dzięki wsparciu
Miasta Lublin w ramach obchodów
700-lecia miasta w 2017 roku 

 * DOFINANSOWANO ZE ŚRODKÓW 
MINISTRA KULTURY 
I DZIEDZICTWA NARODOWEGO RP

* PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ 
MINISTRA SPRAW ZAGRANICZNYCH 
W RAMACH PROGRAMU 
"WSPÓŁPRACA W DZIEDZINIE
DYPLOMACJI PUBLICZNEJ 2012" 

 

 

Odwiedziło nas już:
425391 osób
Warte uwagi

Wg strony Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego RP:

56 pomysłów na film historyczny, 48 treatmentów i wreszcie - 8 scenariuszy. Trzy spośród powstałych tekstów zostały wyróżnione pozaregulaminowymi nagrodami Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Wyniki zorganizowanego przez MKiDN konkursu stypendialnego na stworzenie scenariusza filmu fabularnego z zakresu historii Polski ogłoszono 25 października br. w siedzibie resortu.

Nagrody

Spośród ośmiu powstałych w ramach konkursu scenariuszy, po wnikliwej analizie i merytorycznej dyskusji, komisja konkursowa jednogłośnie rekomendowała ministrowi kultury trzy teksty. Wicepremier przychylił się do tej rekomendacji i przyznał wskazanym tekstom równorzędne nagrody po 30 tys. zł brutto. Laureaci to: Robert Gliński - autor scenariusza pt. „Sanatorium im. Gorkiego” (otrzymaną nagrodę w całości przekazał na cele dobroczynne - Fundacji dla Dzieci z Chorobami Nowotworowymi "Krwinka"); Marek Ławrynowicz za tekst pt. „Bruno Schulz - gra w śmierć” oraz Tomasz Klimala za scenariusz pt. „Sokół”.

WIKIPEDIA:

Marek Ławrynowicz (ur. 11 sierpnia 1950) – polski pisarz, Autor słuchowisk radiowychscenarzysta filmowy i poeta.

Ukończył wydział polonistyki na Uniwersytecie Warszawskim. Pracował w różnych zawodach - był kaowcem, bibliotekarzem, a także młodszym betoniarzem, robotnikiem terenowym czy cukiernikiem.

Debiutował w 1974 roku jako poeta. Kilka lat zajmował się poezją wizualnąperformancemail artem, lecz ostatecznie wrócił do tradycyjnej prozy. Jego teksty cechuje prześmiewczy czarny humor. W 1996 roku otrzymał Nagrodę Fundacji "Wyzwania", oraz wyróżnienie Biblioteki Raczyńskich za powieść Diabeł na dzwonnicy.

Jest autorem wielu słuchowisk radiowych, w tym obszernego cyklu utworów z Malinówkiem w tytule. Za słuchowisko Ameryka wkracza do Malinówka otrzymał nagrodę na festiwalu Dwa Teatry (2002). Na festiwalu w Bolimowie wyróżniono słuchowisko Tuba. Współtworzył także takie radiowe audycje satyryczne, jak ZsypParafoniaKiwiKiwirozmówki, powieść radiową W Jezioranach oraz telewizyjny Odjazd. Jest współautorem scenariusza serialu Blondynka.

Jest członkiem Stowarzyszenia Pisarzy Polskich, w którym pełnił funkcję m.in. członka Zarządu Głównego.

W latach 2007–2008 redaktor naczelny kwartalnika literackiego Wyspa. Od 2009 sprawuje opiekę redakcyjną nad niezależną audycją radiową "Szkiełko i oko".

Bibliografia[edytuj | edytuj kod]

  • Wiersze (1975)
  • Pan Słoik (1990)
  • Kapitan Car (1996)
  • Diabeł na dzwonnicy (1998), przekład niemiecki (2000), niemieckie wydanie kieszonkowe (2004)
  • Kino Szpak (2000), przekład niemiecki (2003)
  • Pogoda dla wszystkich (2003), przekład ukraiński (2005), przekład rosyjski (2006)
  • Korytarz (2006)
  • Niepotrzebny wiersz (słuchowiska radiowe) (2010)
  • Patriotów 41 (2014)

 

  Festiwale






  NewsLetter

Podaj swój e-mail



Bądź na bieżąco
z najważniejszymi wydarzeniami związanymi
z postacią Brunona Schulza




Kultura w Lublinie
BRUNOSCHULZ.ORG
Maydan Drohobycz
Bruno Schulz.eu
BRUNO SCHULZ MUSEUM DROHOBYCZ
FB: Bruno Schulz Festival
Polecamy:    Map_Satellite_3D      Drohobychanyn.io.ua      Ї      Brama_Grodzka      PRZYPINKA.PL      Drohobycz-Borysław      Kurier_Galicyjski      Instytut_Polski w Kijowie      EAST-CULTURE      Drohobych.com.ua      Zaxid.net      Pogoda      Niecodziennik_Biblioteczny      Galeria Michałowski      Uniwersytet I. Franka_Drohobycz      Wikipedia Ukr      Nowa Europa Wschodnia      ZBRUCZ Pismo internetowe      Rada Miasta Drohobycz   
Copyright © Stowarzyszenie | Projekt: Paweł Górski | Wykonanie: ATLabs